Gıda Takviyesi Sözlüğü

Besin desteği

Besin desteği

Besin desteği; beslenmemizde yer alan besinlere ek anlamına gelir. Vitamin ve minerallerin (mikronutrienlerin) yüksek dozlara karşılık gelen miktarlarının hap, kapsül, şurup şeklinde kullanılabilir formları olarak tanımlanmaktadır.1 Besin desteği, bireylerin ihtiyaçlarına göre değişir ve vitamin, mineral, posa, aminoasitler, fitokimyasallar, otlar (herbal) ile botanik ürünleri kapsar.1 Besin desteğinin gerekli olduğu durumlar:1 Düşük enerji içeren diyet uygulayanlar, Çeşitli nedenlerle yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayamayanlar, Vegan ve vejetaryenler, Demir eksikliği anemisi olanlar, Çocuklarda D vitamini yetersizliğinin önlenmesinde Gebe ve emziren kadınlar (demir, folat, B12, vitamini vb.) Menopoz sonrasındaki kadınlar, Yaşlılar, Uzun süre ilaç kullananlar (antiasitler, antibiyotikler, laksatifler, diüretikler), Besin alımını engelleyen alerjik hastalığı olanlar, Bir hastalığa bağlı beslenme (nütrisyon) tedavisi alanlar, Diyaliz tedavisi gören hastalar.

Referans: 1. Besin destekleri kullanılmalı mı? https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B%2015.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019.

Vitamin ve Mineraller

Vitamin ve Mineraller

Vitaminler ve mineraller vücudumuzda gerçekleşen tüm işlemlerde anahtar rol oynayan, organizmada birçok işin aksamadan yerine getirilmesini sağlayan besin öğeleridir.1 Vitamin mineral yetersizlikleri toplumun pek çok kesiminde görülebilmektedir:2

Düşük enerji içeren diyet uygulayanlar, Çeşitli nedenlerle yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayamayanlar, Vegan ve vejetaryenler, Demir yetersizliği anemisi olanlar, Bebek (D vitamini yetersizliğinin önlenmesinde) ve çocuklar, Gebe ve emziren kadınlar (demir, folat, B12, vitamini vb.) Menapoz sonrasındaki kadınlar, Yaşlılar, Uzun süre ilaç kullananlar (antasitler, antibiyotikler, laksatifler, diüretikler), Besin alımını engelleyen alerjik hastalığı olanlar, Bir hastalığa bağlı beslenme (nutrisyon) tedavisi alanlar, Diyaliz tedavisi gören hastalar.

Referanslar: 1. Vitaminler Mineraller ve Sağlığımız. https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B%202.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019. 2. Besin destekleri kullanılmalı mı? https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B%2015.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019.

Selenium

Selenium

Selenyum tiroid hormonu metabolizması, antioksidan savunma ve immün sistemin düzenlenmesi başta olmak üzere vücutta birçok mekanizmada rol alan bir elementtir.1,2 Selenyum eksikliğinin yaşlanma, kanser, insülin direnci, diyabet, kardiyovasküler ve nörodejeneratif hastalıklar ve immün sistem hastalıklarıyla ile ilişkili olabileceği belirtilmektedir.2 Ayrıca selenyum tiroidin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.3

Referanslar: 1. Beslenme beyanları ve beyan koşulları. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/7.5.23281-Ek.docx. Son erişim tarihi: Ekim 2019.2. Kangalgil M, et al. Selenyumun insan sağlığı üzerine etkileri ve Diyabetes mellitusla ilişkisi. Bozok Tıp Derg 2017;7(4):66-71. 3. Ventura M, et al. Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment. Int J Endocrinol. 2017; 2017: 1297658.

Kalsiyum

Kalsiyum

Kalsiyum, vücudumuzda kemiklerin ve dişlerin yapımı, kasların kasılması, sinirlerin çalışması, normal kan basıncının sağlanması, kanın pıhtılaşması ve hücrelerin bir arada tutulmasına yarar.1,2 Kalsiyum ve D vitamininin yetersizliğinde; çocuklarda raşitizm, yetişkin kadınlarda osteomalazi ve yaşlılarda osteoporoz görülebilir. Kalsiyum emilimini; D vitamini, C vitamini, organik asitler ve bazı amino asitler kolaylaştırır. Mayalandırılmamış undan yapılan ekmeğin tüketimi, antiasit ilaçların uzun süre ve fazla miktarda kullanılması ise kalsiyum emilimi engeller.1

Referanslar: 1. Vitaminler Mineraller ve Sağlığımız. https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B%202.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019. 2. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/7.5.23281-Ek.docx. Son erişim tarihi: Ekim 2019.

D vitamini

D vitamini

D vitamininin en önemli işlevi kalsiyum metabolizmasını denetlemek ve düzenlemektir. Kalsiyumun kemiklere taşınmasına, yerleşmesine ve fosfor metabolizmasına yardımcı olur.1 Güneş ışığını doğrudan alamayan bireylerde, hızlı büyüyen çocuklarda, az güneş alan ülkelerde D vitamini eksikliği görülür. D vitamini yetersizliğinin yaygın olarak görülme nedeni doğal yiyeceklerde yeterince bulunmamasına bağlıdır. Ayrıca açık tenliler D vitamini bakımından güneş ışığından daha zor faydalanırlar.1 Gebe ve emziren kadınların, güneşten doğrudan yararlanamayan kişilerin güneş ışınlarından düzenli yararlanmaları ya da D vitamini takviyesi almaları gerekir.1

Referanslar: 1. Vitaminler Mineraller ve Sağlığımız. https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B%202.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019.

Magnesium Sitrat

Magnesium Sitrat

Magnezyum, yorgunluğun ve bitkinliğin azaltılmasına, elektrolit dengesine, enerji oluşum metabolizmasına, kas fonksiyonuna, protein sentezine, kemik ve dişlerin korunmasına kadar vücudumuzdaki sistemlerin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesine katkıda bulunan önemli bir mineraldir.1,2 Magnezyum yetersizliğinde nörolojik bozukluklar, kardiyovaskuler sorunlar, bulantı, çocuklarda büyüme geriliği gibi sorunlar ortaya çıkabilir.3 Magnezyum sitrat, magnezyumdan en fazla yarar sağlanabilecek formdur.4

Referanslar: 1. Beslenme beyanları ve beyan koşulları. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/7.5.23281-Ek.docx. Son erişim tarihi: Ekim 2019.2. Vitaminler Mineraller ve Sağlığımız. https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B%202.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019. 3. https://dosyasb.saglik.gov.tr/Eklenti/10915,tuber-turkiye-beslenme-rehberipdf.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019 4. Walker AF, et al. Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study. Magnes Res. 2003;16(3),183-91.

Biotin

Biotin

Biotin, vücudumuzda ince bağırsak bakterileri tarafından sentezlenen bir bileşiktir. Karbonhidrat metabolizmasında görev alır ve enerji oluşumuna katkı sağlar.1,2 Yetersiz tüketiminde deri yaraları, iştahsızlık, kas ağrıları, solukluk gibi belirtiler ortaya çıkabilir.1 Hücre ihtiyaçlarına cevap verir.3 Sağlıklı cilt ve saç için gereklidir.1,3 Kansızlığı gidermeye katkı sağlar ve özellikle yenidoğanlar ile hamileler için önemli olan kırmızı kan hücrelerin yapımına yardımcı olur.3

Referanslar: 1. Vitaminler Mineraller ve Sağlığımız. https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B%202.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019. 2. Beslenme beyanları ve beyan koşulları. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/7.5.23281-Ek.docx. Son erişim tarihi: Ekim 2019.3. Vitaminler. http://www.ctf.edu.tr/stek/pdfs/11/1103ga.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019.

Vitamin B12

Vitamin B12

B12; suda ve alkolde çözünen bir vitamindir.1 Bağışıklık sisteminde, protein metabolizmasında, sinir sisteminde ve kemik iliğinde kan hücrelerinin yapımında görevlidir. Yorgunluk ve bitkinliğin azaltılmasına katkı sağlar.1,2 B12 çok büyük oranda hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. Bu yüzden özellikle bitkisel beslenen vegan ve vejetaryenler için gerekli olabilecek bir besin desteğidir.3 B12 vitamininin yetersizliğinde sinir sisteminde bozukluklarla pernisiyöz anemi oluşur. Kol ve bacaklarda uyuşma, duyu azalması, depresyon ve kasılmalar en belirgin eksiklik belirtileridir.1

Referanslar: 1. Vitaminler Mineraller ve Sağlığımız. https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B%202.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019. 2. Beslenme beyanları ve beyan koşulları. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/7.5.23281-Ek.docx. Son erişim tarihi: Ekim 2019.3. Rizzo G, et al. Vitamin B12 among Vegetarians: Status, Assessment and Supplementation. Nutrients. 2016 Dec; 8(12): 767.

L-carnitine

L-carnitine

L-karnitin lisin türevi, suda çözünebilen bir bileşiktir. Yağ asitlerinin mitokondriye taşınmasını sağlayarak, yağ asidi metabolizmasında önemli bir rol üstlenir.1 Antioksidan aktiviteye sahiptir.1 Metabolizmada yağ yakımını artırıcı, kasları güçlendirici, sperm hareketliliğini artırıcı özellikleri vardır.1 Bağışıklık sistemi, yüksek tansiyon, diyabet gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı olabilir.1 Kardiyovasküler hastalıkları azalttığı ve lipid mekanızmasında olumlu etkileri olduğu için diyabet tedavisinde destekleyici olarak kullanılabileceği belirtilmiştir.2 C vitamini ve B 12 takviyesinin karnitin emilimini artırdığı gözlemlenmiştir.2 Enerji üretiminde merkezi bir rol oynadığı için, sporcuların dayanıklılığını ve performansını artırmaya destek olur.3 Oksijen tüketimini artırdığı, egzersiz sonrası iyileşme sürecini hızlandırdığı, kas yaralanmalarını ve ağrılarını hafiflettiği ve yağ yakımını önemli ölçüde artırdığını gösterilmiştir.3 Uygun diyet ve egzersiz ile birlikte kullanıldığında kilo vermede etkili olduğu bilinmektedir.3

Referanslar: 1. Kurt, Ö, et al. Biyoaktif bir gıda bileşeni l-karnitin: beslenme ve sağlık açısından önemi ve biyoyararlılığı. Tübav Bilim 4(2) 2011 97-102. 2. Kemerci G, et al. Diyabet ve Hipertansiyonda Kullanılan Takviye Edici Gıdalar. Marmara Pharmaceutical Journal 21: 10-18, 2017. 3. Fielding R, et al. l-Carnitine Supplementation in Recovery after Exercise. Nutrients. 2018 Mar; 10(3): 349.

Egzersiz

Egzersiz

L-karnitin enerji üretiminde merkezi bir rol oynadığı için, sporcuların dayanıklılığını ve performansını artırmaya destek olabilir. Ayrıca, uygun diyet ve egzersiz ile birlikte kullanıldığında kilo vermede etkili olduğu bilinmektedir.1 Yapılan araştırmalar, L-karnitinin oksijen tüketimini artırdığını, egzersiz sonrası iyileşme sürecini hızlandırdığını, kas yaralanmalarını ve ağrıları hafiflettiğini ve yağ yakımını önemli ölçüde artırdığını göstermektedir.1

Referans: 1. Fielding R, et al. l-Carnitine Supplementation in Recovery after Exercise. Nutrients. 2018 Mar; 10(3): 349.

Milk Thistle (Silymarin)

Milk Thistle (Silymarin)

Deve dikeni bitkisinin tohumundan elde edilen silymarin ya da milk thistle; karaciğer koruyucu ve yenileyici özelliği ile çok eski zamanlardan beri bilinmekte ve siroz, hepatit gibi çeşitli karaciğer hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca toksin ve mantar zehirlenmeleri, yılan sokması, böcek ısırıklarının tedavisinde yaklaşık 2000 yıldan beri kullanılmaktadır.1 Güçlü bir antioksidandır. Antioksidan etkisi, birçok kanser tipinin yayılmasını azaltabileceğini düşündürmektedir. Toksik etki ile bozulmuş immün sistemini düzenler. Antienflamatuar, antiapoptotik, antikarsinojenik, antiviral, antifibrotik ve antianjiojenik özellikleri bildirilmiştir. Melanoma (cilt kaneri) hücrelerinde ultraviyole uygulamasına karşı koruyucu etkisi vardır. Prostat kanserinde iyileşmeye katkı sağladığı tespit edilmiştir.

Referans: 1. Kocaman N, et al. Hepatoprotektif bir ajan: Silymarin. Fırat Tıp Dergisi. 2015, Cilt 20, Sayı 3: 128-132.

Hamilelik

Hamilelik

Anne karnındaki beslenmenin etkilerinin yetişkinlik çağı hastalıklarının gelişimindeki rolü kanıtlanmıştır.1 Bu yüzden gebelikte beslenme oldukça önemli bir konudur. Anemi, yani kansızlık, anne adaylarının en sıklıkla yaşadığı sorunlardandır.1 Biotin özellikle hamileler için önemli olan kırmızı kan hücrelerin yapımına yardımcı olur.2 Gebelikte Omega-3 yağ asidinin içerdiği dokosahekzaenoik asit (DHA) alınması fetusun ve emzirilen bebeklerin normal beyin ile göz gelişimine katkıda bulunur.”3 Folik asit takviyesi gebe kadınların alması mutlaka önerilir. Çünkü düşük folat düzeyi, fetüsün gelişiminde nöral tüp kusurlarıi çin bir risk faktörüdür. Gebelikten en az 1 ay önce başlanır ve 3 ay sonrasına kadar takviye olarak günlük 400 µg folik asit alınırsa fayda sağlar.3

Referanslar: 1. Besin destekleri kullanılmalı mı? https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B%2015.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019. 2. Vitaminler. http://www.ctf.edu.tr/stek/pdfs/11/1103ga.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019. 3. Beslenme beyanları ve beyan koşulları. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/7.5.23281-Ek.docx. Son erişim tarihi: Ekim 2019.

Coenzyme-Q 10

Coenzyme-Q 10

Koenzim Q10(CoQ10) ; her hücrede bulunabilen, yağda çözünen, vitamin benzeri bir bileşiktir1 ve önemli bir antioksidandır.1 Fibromiyalji, Diyabet, Nörodejeneratif hastalıklar, Mitokondriyel hastalıklar, Kas hastalıkları, Kalp yetmezliği dolaşımda düşük düzeyde CoQ10 ile ilişkilendirilmiştir.1,2 Ayrıca CoQ10’nin migren profilaksisinde de etkili olduğunu gösteren çalışmalar vardır.3

Referanslar: 1. Ercan P, et al. Koenzim Q10’un beslenme ve sağlık açısından önemi ve biyoyararlılığı. TÜBAV Bilim dergisi. 2010, Cilt:3, Sayı:2, Sayfa:192-200 2. Gürkan AS, et al. Coenzyme Q 10. J. Fac. Pharm, Ankara 34 (2) 129 - 154 , 2005. 3. https://www.migrainetrust.org/living-with-migraine/treatments/supplements-and-herbs/. Son erişim tarihi: 16. 9. 2019.

Ginseng

Ginseng

Panax ya da Kore ginsengi olarak da bilinen bu bitki türü, özellikle koruyucu ve destekleyici tıp alanında yüz yıllardır kullanılmaktadır. Kişinin biyolojik, kimyasal ya da fiziksel strese karşı uyum sağlamasını sağlayan, direncini arttıran, mental ve fiziksel çalışma kapasitesini yükselten bu tip bitkiler «adaptojen» olarak bilinir. Ginseng önemli bir adaptojenlerdendir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik kullanılmaktadır. Güçlü bir antioksidandır. Yorgunluk, bitkinlik, konsantrasyon bozukluğu gibi durumlarda kullanılabilir. Bu özellik sayesinde egzersiz sürelerini uzatabilmektedir. Erkek üreme sistemini güçlendirici etkisi vardır. Erektil fonksiyon bozukluğunda etkili olduğu saptanmıştır. Karaciğer üzerinde koruyucu etkileri olduğu gözlenmiştir. Yaşam süresini artırdığı, yaşlılık semptomlarında destekleyici olduğu bilinmektedir.

Referans: 1. http://e-kutuphane.teb.org.tr/pdf/eczaciodasiyayinlari/ila_habr-subt09/8.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019.

Eggshell Membrane

Eggshell Membrane

Sağlıklı eklem ve bağ dokularını korumak için glikozaminoglikanlar ve proteinler gereklidir. Eggshell membrane, yani yumurta kabuğu zarı, glikozaminoglikanlar ve proteinler içeren yeni bir besin desteğidir.1 Egzersizden kaynaklanan ve menopoz sonrasında gelişen eklem ağrılarını gidermede etkili olduğu ispat edilmiştir.2

Referanslar: 1. Ruff KJ, et al. Eggshell membrane: A possible new natural therapeutic for joint and connective tissue disorders. Results from two open-label human clinical studies. Clin Interv Aging. 2009; 4: 235–240. 2. Ruff KJ, et al. Beneficial effects of natural eggshell membrane versus placebo in exercise-induced joint pain, stiffness, and cartilage turnover in healthy, postmenopausal women. Clin Interv Aging. 2018; 13: 285–295.

Omega 3

Omega 3

Omega-3, insan vücudunda sentezlenmediği için dışardan zorunlu olarak alınması gerkeken yağ asitleridir.1 Omega-3 yağ asitleri daha çok balık, merada beslenen hayvan eti, özgür dolaşan kümes hayvanlarının yumurtası ve keten tohumu yağlarında bulunur.1 Bu yağ asitleri, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, tip 2 diyabet, ülseratif kolit, romatoid artrit, depresyon, çeşitli kanserler ve kronik obstrüktif akciğer hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinde potansiyel etkiye sahiptir.1 Ayrıca 4-13 yaş grubundaki çocuklarda beynin normal gelişimi ile göz ve sinir sisteminin gelişimine de yardımcı olurlar.2

Referanslar: 1. Aydın, A. Sağlığımız ve Omega-3 Yağ Asitleri. İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri. Sağlıkta ve Hastalıkta Beslenme Sempozyum Dizisi No: 41. Kasım 2004; s. 181-189. 2. Beslenme beyanları ve beyan koşulları. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/7.5.23281-Ek.docx. Son erişim tarihi: Ekim 2019.

Collagen

Collagen

Kollajenin antioksidan, anti-inflamatuar, cildin su tutması, yara iyileştirici etkilerinin yanı sıra kemik erimesi, kireçlenme ve kalp sağlığına da faydası vardır.1 Yapılan klinik çalışmalarda kollajenin eklemleri hasarlardan koruduğu ve güçlendirdiği, osteoartrit, romatizma gibi rahatsızlıklarda oluşan ağrıları azalttığı, kemik yoğunluğunu önemli düzeyde artırdığı gözlenmiştir.2 Ayrıca ciltteki kırışıklık ve sarkmaları önlemeye yardımcıdır.3 Vücudumuzdaki doğal kollajen üretimi yaşla ve UV ışınları, ozon, sigara dumanı, kirlilikler vb. diğer doğal, sentetik çevresel etkenlerle birlikte azalır.3

Referanslar: 1. Song H, et al. Beneficial Effects of Collagen Hydrolysate: A Review on Recent Developments. Biomed J Sci & Tech Res (2017)1. 1-4. 2. Bilek EB, et al. Kolajen Hidrolizatının Fonksiyonel Bir Bileşen Olarak Gıda Endüstrisinde Kullanılması. Akademik Gıda 13(4) (2015) 327-334 . 3. Yener Gülgün, et al. Kolajen biyosentezini aktive eden maddeler ve etki mekanizmaları. Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Cilt/vol.: 6 sayı/no: 1 : 3-13 (2005).

Hyaluronic Acid

Hyaluronic Acid

Hyaluronik asit, vücudumuzdaki tüm bağ dokularında, eklemlerde ve ciltte doğal olarak yer alan bileşenlerden biridir.1 Su tutma özelliği vardır.1 Cilde nem kazandırır.1 Güçlü bir antioksidandır.1 Dokuları yenilenmesinde ve yara iyileşmesinde görev alır.1,2

Referanslar: 1. Sudha PN, et al. Beneficial Effects of Hyaluronic Acid. Advances in food and nutrition research. (2014) 72. 137-76. 2. Papakonstantinou E, et al. Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1; 4(3): 253–258.

Antioksidan

Antioksidan

Sağlıklı bir canlıda antioksidanlar ile serbest radikaller denge halindedir. Ancak çevre kirliliği, alkol-sigara kullanımı, X-ray’ler ve UV ışınları gibi serbest radikaller çoğalıp denge değişince oksidatif stres kaynaklı hastalık riskleri artar.1 Antioksidanlar, serbest radikallerin fazlasını etkisizleştirir ve onların toksik etkilerine karşı hücre hasarını önler ya da ertelerler.1,2 A, E, C, B9 vitamini(folik asit) , kollajen3, hyaluronik asit4, koenzim Q105, L-karnitin6, selenyum7 bilinen güçlü antioksidanlardandır.

Referanslar: 1. Karabulut H, et al. Antioksidanlar. MAE Vet Fak Derg, 2016, 1 (1). 2. Anuj Y, et al. Antioxidants and its functions in human body - A Review. Research in Environment and Life Science. (2016).9. 1328-1331. 3. Song H, et al. Beneficial Effects of Collagen Hydrolysate: A Review on Recent Developments. Biomed J Sci & Tech Res (2017)1. 1-4. 4. Sudha PN, et al. Beneficial Effects of Hyaluronic Acid. Advances in food and nutrition research. (2014) 72. 137-76. 5. Gürkan AS, et al. Coenzyme Q 10. J. Fac. Pharm, Ankara 34 (2) 129 - 154 , 2005. 6. Kurt, Ö, et al. Biyoaktif bir gıda bileşeni l-karnitin: beslenme ve sağlık açısından önemi ve biyoyararlılığı. Tübav Bilim 4(2) 2011 97-102. 7. Beslenme beyanları ve beyan koşulları. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/7.5.23281-Ek.docx. Son erişim tarihi: Ekim 2019.

Enerji

Enerji

Yiyeceklerin vücutta oksijen ile yakılması sonucu enerji oluşur.1 B1, B12, C vitamini, kalsiyum, magnezyum ve biotin enerji oluşumuna katkı sağlar.2 Ayrıca, koenzim Q10’in metabolizma üzerinde enerji üretimini arttırıcı, kasları güçlendirici özelliği bilinmektedir.3 Bunun yanında, L-karnitin enerji üretiminde merkezi bir rol oynadığı için, sporcuların egzersizden kaynaklı kas hasarını, hücresel hasarı azaltmaya destek olur.4

Referanslar: 1. http://yunus.hacettepe.edu.tr/~ayse.kinisler/SBE215-BE%3F201/enerji-16.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019. 2. Beslenme beyanları ve beyan koşulları. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/7.5.23281-Ek.docx. Son erişim tarihi: Ekim 2019. 3. Ercan P, et al. Koenzim Q10’un beslenme ve sağlık açısından önemi ve biyoyararlılığı. TÜBAV Bilim dergisi. 2010, Cilt:3, Sayı:2, Sayfa:192-200. 4. Fielding R, et al. l-Carnitine Supplementation in Recovery after Exercise. Nutrients. 2018 Mar; 10(3): 349.

Vegan

Vegan

Hiçbir hayvansal besin tüketmeyen, sadece bitkisel kaynaklı beslenen veganlarda diyette yeterli çeşitlilik sağlanamazsa besin takviyesi alımı önem kazanmaktadır.1,2 Kalp damar hastalıkları, diyabet gibi hastalıklar açısından daha düşük risk grubunda olmalarına rağmen veganların bazı vitamin ve mineralleri besin desteği ile takviye etmeleri gerekebilir.3,4 Özellikle hayvansal besinlerin hiç tüketilmediği vegan diyetlerde riboflavin (B2 vitamini), B12 vitamini, kalsiyum, Omega-3 yağ asitleri ve D vitamini ve demir alımı konusunda hekime danışılmalıdır.4

Referans: 1. https://isarder.org/2016/vol.8_issue.1_article017_full_text.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019. 2. Besin destekleri kullanılmalı mı? https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B%2015.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019. 3. Craig WJ, et al. Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. J Am Diet Assoc. 2009 Jul;109(7):1266-82. 4. https://dosyasb.saglik.gov.tr/Eklenti/10915,tuber-turkiye-beslenme-rehberipdf.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019.

Vejetaryen

Vejetaryen

Farklı türleri olmakla birlikte, ağırlıklı olarak bitkisel beslenen, et yemeyen fakat süt, yumurta vb. hayvansal besinleri tüketen vejetaryenlerde besin desteği besin desteği önem kazanabilir.1,2 Kalp damar hastalıkları, diyabet gibi hastalıklar açısından daha düşük risk grubunda olmalarına rağmen vejetaryenlerin dengeli beslenmemeleri durumunda bazı vitamin ve minerallerin takviye etmeleri gerekebilir.3,4 Örneğin, vejetaryenlerin diyetlerinde Omega-3 yağ asitleri az miktarda bulunduğu için dikkatli ve yeterli D vitamini aldıklarından emin olmaları gerekir. Bununla birlikte B12 vitamini vejetaryenler özellikle de vejetaryen beslenme alışkanlığı olan yaşlılar, gebe-emziren anneler ile bebek ve çocuklar için çok önemlidir. Ayrıca bilinen kronik hastalığı olanlar ve gebelerin de hekim kontrolünde gıda takviyesi almaları gerekir.4

Referans: 1. https://isarder.org/2016/vol.8_issue.1_article017_full_text.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019. 2. Besin destekleri kullanılmalı mı? https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B%2015.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019. 3. Craig WJ, et al. Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. J Am Diet Assoc. 2009 Jul;109(7):1266-82. 4. https://dosyasb.saglik.gov.tr/Eklenti/10915,tuber-turkiye-beslenme-rehberipdf.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019.

Tırnak

Tırnak

Tıpkı cilt gibi, tırnaklar da sağlığı yansıtan göstergelerden biri olabilir. Yıpranmış, kolay kırılan tırnaklar, sağlığınızla ilgili bir şeylerin yolunda gitmediğinin işareti sayılabilir.1,2 Çinko ve selenyum, tırnaklarınızın korunmasına yardım eder.3

Referans: 1. Singal, A, et al. Nail as a window of systemic diseases. Indian Dermatol Online J. 2015 Mar-Apr; 6(2): 67–74. 2. Thyroid disease: a checklist of skin, hair, and nail changes https://www.aad.org/diseases/a-z/thyroid-disease-skin-changes. 3. Beslenme beyanları ve beyan koşulları. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/7.5.23281-Ek.docx. Son erişim tarihi: Ekim 2019.

Saç

Saç

Tıpkı cilt gibi, saçlar da sağlığı yansıtan göstergelerden biri olabilir. Kurumuş, yıpranmış, dökülen saçlar, sağlığınızla ilgili bir şeylerin yolunda gitmediğinin işareti sayılabilir.1 Saç sağlığına etki eden vitamin ve mineraller şunlardır: Biotin ve selenyum; normal saçın korunmasına katkı sağlar.2

Referanslar: 1. Thyroid disease: a checklist of skin, hair, and nail changes https://www.aad.org/diseases/a-z/thyroid-disease-skin-changes 2. Beslenme beyanları ve beyan koşulları. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/7.5.23281-Ek.docx. Son erişim tarihi: Ekim 2019.

Cilt

Cilt

Cilt, sağlığı yansıtan önemli göstergelerden biridir. Cilt sağlığına doğrudan etki eden vitamin, mineral ve bitkiler şunlardır:1 Biotin normal cildin korunmasına katkıda bulunur.2 Kollajen cildin normal fonksiyonu için gereklidir.2 C vitamini cildin normal fonksiyonu için gerekli olan normal kollajen oluşumuna katkıda bulunur.2 Hyaluronik asit, cilde nem kazandırır3 ve doku yenilenmesini düzenler.4

Referanslar: 1 Thyroid disease: a checklist of skin, hair, and nail changes https://www.aad.org/diseases/a-z/thyroid-disease-skin-changes. 2. Beslenme beyanları ve beyan koşulları. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/7.5.23281-Ek.docx. Son erişim tarihi: Ekim 2019.3. Sudha PN, et al. Beneficial Effects of Hyaluronic Acid. Advances in food and nutrition research. (2014) 72. 137-76. 4. Papakonstantinou E, et al. Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1; 4(3): 253–258.

Eklem

Eklem

Yapılan klinik araştırmalar hyaluronik asitin diz ağrısının, eklem inflamasyonunun hafifletilmesinde ve dizdeki kasların iyileşmesine destek olduğunu göstermiştir.1 Eggshell membrane’de sağlıklı eklem ve bağ dokularını korumak için gerekli glikozaminoglikanlar ve proteinleri içeren bir besin desteğidir.2 Ayrıca kollajenin eklemleri hasarlardan koruduğu ve güçlendirdiği, osteoartrit, romatizma gibi rahatsızlıklarda oluşan ağrıları azalttığı gözlemlenmiştir.3

Referanslar: 1. Mariko Oe, et al. Oral hyaluronan relieves knee pain: a review. Nutr J. 2016; 15: 11. 2. Ruff KJ, et al. Eggshell membrane: A possible new natural therapeutic for joint and connective tissue disorders. Results from two open-label human clinical studies. Clin Interv Aging. 2009; 4: 235–240. 3. Bilek EB, et al. Kolajen Hidrolizatının Fonksiyonel Bir Bileşen Olarak Gıda Endüstrisinde Kullanılması. Akademik Gıda 13(4) (2015) 327-334.

Kemik

Kemik

Kemikler, mineral kristallerinden (kalsiyum, fosfor, çinko ve magnezyum) oluşan bileşik maddelerdir ve olası darbelere karşı vücuda güç ve esneklik sağlar.1 Kalsiyum başta olmak üzere, magnezyum, mangan, fosfor, çinko; D, K, ve C vitamini kemiklerin normal fonksiyonu için gerekli olan normal kollajen oluşumuna katkıda bulunur.2 Kalsiyum ve D vitamini ile birlikte fosfor; çocukların büyümesi ve gelişmesi için gereklidir.2 Ayrıca kalsiyum ve D vitamini menopoz sonrası kadınlarda kemik minerallerinin kaybını da azaltır. Düşük kemik mineral konsantrasyonu osteoporoza bağlı kemik kırıkları için bir risk faktörüdür.2

Referanslar: 1. https://www.eufic.org/tr/healthy-living/article/healthy-bones-for-life. Son erişim tarihi: Ekim 2019. 2. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/7.5.23281-Ek.docx. Son erişim tarihi: Ekim 2019.

Metabolizma

Metabolizma

Metabolizma, insan vücudunda tüketilen yiyeceklerden enerji üretme, büyüme ve gelişme, doku kaybı, enerji kullanımı ve bunun gibi birçok olayı içeren kimyasal reaksiyonları ifade eder.1 Bu süreç farklı insanlarda farklı yoğunluklarda çalışır. Metabolizmanızın ne kadar hızlı çalıştığı yaşa, cinsiyete, vücut kütle indeksine bağlı olarak değişir.2

Referanslar: 1. http://yunus.hacettepe.edu.tr/~ayse.kinisler/SBE215-BE%3F201/enerji-16.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019. 2. Lazzer S, et al. Relationship between basal metabolic rate, gender, age, and body composition in 8,780 white obese subjects. Obesity (Silver Spring). 2010 Jan;18(1):71-8.

Bağışıklık Sistemi

Bağışıklık Sistemi

Bağışıklık (immün) sistemi, vücudun doğal savunma sistemidir.1 Bu sistem yaş, cinsiyet, beslenme, egzersiz, aşılar, sigara kullanımı, alkol tüketimi, stres vb. faktörlere bağlı olarak zayıflayabilir.1 Bağışıklık sistemimize yardımcı etkileri ispatlanmış vitamin ve mineraller şunlardır: A, C, D, B6 ve B12 vitaminleri; bakır, folat, demir, selenyum ve çinko.2 Ayrıca koenzim Q103 ve L-karnitin4 bileşenlerinin de bağışıklık sisteminde etkili olduğu bilinmektedir. Bunun dışında milk thistle(silymarin)5, ginseng6 gibi bitkisel kaynaklı besinler, probiyotik mikroorganizmalar ve prebiyotik bileşenlerin de bağışıklık sistemini desteklediği tespit edilmiştir.2

Referanslar: 1.Maggini S, et al. Immune Function and Micronutrient Requirements Change over the Life Course. Nutrients. 2018 Oct; 10(10): 1531. 2. Beslenme beyanları ve beyan koşulları. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/7.5.23281-Ek.docx. Son erişim tarihi: Ekim 2019. 3. Ercan P, et al. Koenzim Q10’un beslenme ve sağlık açısından önemi ve biyoyararlılığı. TÜBAV Bilim dergisi. 2010, Cilt:3, Sayı:2, Sayfa:192-200. 4. Kurt, Ö, et al. Biyoaktif bir gıda bileşeni l-karnitin: beslenme ve sağlık açısından önemi ve biyoyararlılığı. Tübav Bilim 4(2) 2011 97-102. 5. Kocaman N, et al. Hepatoprotektif bir ajan: Silymarin. Fırat Tıp Dergisi. 2015, Cilt 20, Sayı 3: 128-132. 6. http://e-kutuphane.teb.org.tr/pdf/eczaciodasiyayinlari/ila_habr-subt09/8.pdf.

Hücre bölünmesi

Hücre bölünmesi

Beslenme beyanlarına göre; hücre bölünmesinde B12 ve D vitaminlerinin görevleri vardır.1

Referans: 1. Beslenme beyanları ve beyan koşulları. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/7.5.23281-Ek.docx. Son erişim tarihi: Ekim 2019.

Alyuvar

Alyuvar

Beslenme beyanlarına göre; B12 vitamini, kırmızı kan hücreleri olan alyuvarların oluşumuna katkıda bulunur.1 Başka bir deyişle, B12 vitamini eksikliği; anemiye, yani kansızlığa neden olabilir.2

Referanslar: 1. Maralcan M,et al. Vitamin B12 eksikliği. http://guncel.tgv.org.tr/journal/6/pdf/65.pdf. 2. Beslenme beyanları ve beyan koşulları. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/7.5.23281-Ek.docx. Son erişim tarihi: Ekim 2019.

Tiroit

Tiroit

Beslenme beyanlarına göre; selenyum, normal tiroit fonksiyonuna katkıda bulunur.1 Yetişkinlerde, tiroid doku , en yüksek selenyum miktarına sahip organdır. Vücuttaki selenyum seviyeleri, nüfusun özelliklerine ve diyetine, coğrafi alanına ve toprak yapısına bağlıdır. Selenyum, antioksidan işlevinin yanında tiroit hormonlarının metabolizması için de gereklidir.2

Referanslar: 1. Beslenme beyanları ve beyan koşulları. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/7.5.23281-Ek.docx. Son erişim tarihi: Ekim 2019.  2. Ventura M, et al. Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment. Int J Endocrinol. 2017; 2017: 1297658.  

Takviye

Takviye

Besin takviyesi; beslenmemizde yer alan besinlere ek anlamına gelir. Besin takviyesi, bireylerin ihtiyaçlarına göre değişir. Besin takviyeleri vitamin, mineral, posa, aminoasitler, fitokimyasallar, otlar (herbal) ve botanik ürünleri kapsar.1 Bunlar hap, kapsül ya da şurup şeklinde ve yüksek dozlarda kullanılabilir formdadırlar.1 Besin takviyesinin gerekli görülebildiği durumlar1 : Düşük enerji içeren diyet uygulayanlar, Vegan ve vejetaryenler, Demir eksikliği anemisi olanlar, Çocuklarda D vitamini yetersizliğinin önlenmesinde Gebe ve emziren kadınlar (demir, folat, B12, vitamini vb.) Menopoz sonrasındaki kadınlar, Yaşlılar, Uzun süre ilaç kullananlar (antiasitler, antibiyotikler, laksatifler, diüretikler), Besin alımını engelleyen alerjik hastalığı olanlar, Bir hastalığa bağlı beslenme (nütrisyon) tedavisi alanlar, Diyaliz tedavisi gören hastalar.

Referans: 1. Besin destekleri kullanılmalı mı? https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B%2015.pdf Son erişim tarihi: Ekim 2019.

Kalsiyum emilimi

Kalsiyum emilimi

D vitamini, C vitamini, organik asitler, bazı amino asitler kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyum emilimini kolaylaştırır. Mayalandırılmamış undan yapılan ekmeğin tüketimi, antiasitli ilaçların uzun süre ve fazla miktarda kullanılması ise kalsiyum emilimini engeller.1

Referanslar: 1. Vitaminler Mineraller ve Sağlığımız. https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B%202.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019.

Fosfor Emilimi

Fosfor Emilimi

Fosfor; normal enerji oluşum metabolizmasına, hücre membranlarının normal fonksiyonuna, kemik ve dişlerin korunmasına katkıda bulunur. D vitamini ise fosforun emilimini kolaylaştırır.1 Fosfor eksikliği çocuklarda büyüme geriliği, diş ve kemik yapısı bozukluğu, tetani, sinir sistemi bozukluklarına neden olabilir.2

Referanslar: 1. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/7.5.23281-Ek.docx. Son erişim tarihi: Ekim 2019. 2. https://dosyasb.saglik.gov.tr/Eklenti/10915,tuber-turkiye-beslenme-rehberipdf.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019.

Mukoza

Mukoza

Mukoza, bazı organ ve vücut boşluklarının (burun, ağız, akciğerler ve mide gibi) nemli iç dokusuna denir. Mukozadaki bezler viskoz, kaygan, sümüksü bir sıvı olan mukusu salgılar.Vücudumuzda mukozanın korunmasına biotin, niasin, A vitamini ve riboflavin (B2 Vitamini) katkıda bulunur.2

Referanslar: 1. https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/mucosa. Son erişim tarihi: Ekim 2019. 2. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/7.5.23281-Ek.docx. Son erişim tarihi: Ekim 2019.

Hücre özelleşmesi

Hücre özelleşmesi

Yapılan araştırmalar; D vitamininin, hücre özelleşmesinde etkili olduğunu ortaya koymuştur.1

Referanslar: 1. Samuel, S. et al. Vitamin D’s role in cell proliferation and differentiation. Nutrition Reviews, (2008) 66, S116–S124.

Kan basıncı

Kan basıncı

Yapılan araştırmalar, magnezyum1 ve koenzim Q10’in kan basıncının düşürülmesinde etkili olabileceği tespit edilmiştir.2

Referanslar: 1. Key minerals to help control blood pressure. https://www.health.harvard.edu/heart-health/key-minerals-to-help-control-blood-pressure. 2. Ercan P, et al. Koenzim Q10’un beslenme ve sağlık açısından önemi ve biyoyararlılığı. TÜBAV Bilim dergisi. 2010, Cilt:3, Sayı: 2.   

Nörolojik fonksiyon

Nörolojik fonksiyon

Magnezyumun sinir iletimi ve nöromüsküler iletimde önemli bir rolü vardır. Ayrıca nöronal hücre ölümüne yol açabilecek aşırı uyarılmaya karşı koruyucu bir rol oynar.  Bu yüzden magnezyum eksikliği, pek çok nörolojik rahatsızlıkla ilişkilendirilmiştir.1 Benzer şekilde, araştırmalar nörolojik fonksiyonlarımızın normal bir şekilde işleyebilmesi için D vitaminine ihtiyacımız olduğunu, D vitamini eksikliğinde de nörolojik hastalıkların meydana gelebileceğini ortaya koyuyor.2

Referanslar: 1. Kirklan AE, et al. The Role of Magnesium in Neurological Disorders. Nutrients. 2018 Jun; 10(6): 730. 2. Di Somma C, et al. Vitamin D and Neurological Diseases: An Endocrine View. Int J Mol Sci. 2017 Nov; 18(11): 2482.  

Cilt elastisitesi

Cilt elastisitesi

Vücudumuzun yapısı için temel bir protein olan kolajen, yüzümüz ve vücudumuzda cildimizin sarkmasını ve kırışmasını engellemesinin yanısıra, kas gücü ve sıkılığı, bağ dokusu ile eklemlerin dış etkileri emme yeteneğinde önemli rol oynayan bir maddedir.1 Ciltte esnekliği sağlayan kollajenin üretimi yaşla ve UV ışınları, ozon, sigara dumanı, kirlilikler vb. diğer doğal, sentetik çevresel etkenlerle birlikte azalır.1 Yapılan araştırmalar, kollajenin cildin su tutma kapasitesini artırarak yüz kırışıklıklarının derinliğini önemli ölçüde azaltmaya yaradığını ortaya koymuştur.2

Referanslar: 1. Yener G, et al. Kolajen biyosentezini aktive eden maddeler ve etki mekanizmaları. Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Cilt/vol.: 6 sayı/no: 1 : 3-13 (2005). 2. Borumand M, et al. Effects of a nutritional supplement containing collagen peptides on skin elasticity, hydration and wrinkles. J Med Nutr Nutraceut 2015;4:47-53.

Sinir Sistemi

Sinir Sistemi

B12 vitamini, santral ve periferik sinir sisteminde birçok hücresel işlevde rol alır. Eksikliği durumunda spinal kord, beyin, optik sinirler ve periferik sinir sistemi etkilenebilir. Bunun yanı sıra Alzheimer ve Parkinson hastalığı başta olmak üzere birçok dejeneratif hastalık sürecinde, bir risk faktörü olarak B12 vitamini eksikliğinin rolü olabileceği ifade edilmiştir.1

Referans: 1. Doğan M et al. Vitamin B12 ve nörolojik hastalıklardaki etkisi. S.D.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi Sayı. 1/ Cilt.1// 2010.

Kas

Kas

Liflerden oluşan ve kasılarak vücut hareketlerini sağlayan organ ve bu organın telsi dokusuna kas denir.1 Yapılan araştırmalar, koenzim Q102 ve L-karnitinin3 kasları güçlendirici özelliğini ortaya koymuştur. Bununla birlikte hyaluronik asitin dizdeki kasların iyileşmesine destek olduğu görülmüştür.4 Ayrıca, L-karnitinin kas yaralanmalarını ve ağrılarını hafiflettiği de yapılan araştırmalarla tespit edilmiştir.5

Referanslar: 1. Muscle. https://www.biology-online.org/dictionary/Muscle. Son erişim tarihi: Ekim 2019. 2. Ercan P, et al. Koenzim Q10’un beslenme ve sağlık açısından önemi ve biyoyararlılığı. TÜBAV Bilim dergisi. 2010, Cilt:3, Sayı:2, Sayfa:192-200. 3. Kurt, Ö, et al. Biyoaktif bir gıda bileşeni l-karnitin: beslenme ve sağlık açısından önemi ve biyoyararlılığı. Tübav Bilim 4(2) 2011 97-102. 4. Oe M, et al. Oral hyaluronan relieves knee pain: a review. Nutr J. 2016; 15: 11. 5. Fielding R, et al. l-Carnitine Supplementation in Recovery after Exercise. Nutrients. 2018 Mar; 10(3): 349.

C Vitamini

C Vitamini

yorgunluk ve bitkinliğin azaltılmasına, demir emilimini artırmaya katkıda bulunur.1 Bunların yanında kan damarlarının, kemiklerin, kıkırdağın, cildin, diş ve diş etlerinin normal fonksiyonu için gerekli olan kollajen oluşumunu destekler.1 C vitamini yoğun fiziksel egzersiz sırasında ve sonrasında bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunun korunmasına yardımcıdır.1 Ayrıca soğuk algınlığının belirtilerini azaltmada ve solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde etkili olduğu bildirilmektedir.2

Referanslar: 1. Beslenme beyanları ve beyan koşulları. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/7.5.23281-Ek.docx. Son erişim tarihi: Ekim 2019. 2. Besin destekleri kullanılmalı mı? https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B%2015.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019.

Zerdeçal

Zerdeçal

Asya ülkelerinde bilimsel adı “curcuma longa” olan zerdeçalın iyileştirici gücünden, binlerce yıldan beri faydalanılmaktadır.1 Zerdeçalın anti-bakteriyel2, kolesterol düşürücü3, anti-diyabetik4, anti-inflamatuar5, antioksidan5 ve kanser karşıtlığı5 özellikleri pek çok çalışmayla gösterilmiştir.

Referanslar: 1. Gupta SC, et al. Discovery of Curcumin, a Component of the Golden Spice, and Its Miraculous Biological Activities. Clin Exp Pharmacol Physiol. 2012 Mar;39(3):283-99. 2. Tyagi P, et al. Bactericidal Activity of Curcumin I Is Associated with Damaging of Bacterial Membrane. PLoS One. 2015; 10(3): e0121313. 3. Qin S, et al. Efficacy and safety of turmeric and curcumin in lowering blood lipid levels in patients with cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr J. 2017; 16: 68. 4. Zhang D, et al. Curcumin and Diabetes: A Systematic Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 636053. 5. Hewlings SJ, et al. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. 2017 Oct; 6(10): 92.

Omega 3

Omega 3

Omega-3, insan vücudunda sentezlenmediği için dışardan zorunlu olarak alınması gerkeken yağ asitleridir.1 Omega-3 yağ asitleri daha çok balık, merada beslenen hayvan eti, özgür  dolaşan kümes hayvanlarının yumurtası ve keten tohumu yağlarında bulunur.1 Bu yağ asitleri, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, tip 2 diyabet, ülseratif kolit, romatoid artrit, depresyon, çeşitli kanserler ve kronik obstrüktif akciğer hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinde potansiyel etkiye sahiptir.1 Ayrıca 4-13 yaş grubundaki çocuklarda beynin normal gelişimi ile göz ve sinir sisteminin gelişimine de yardımcı olurlar.2

Referanslar: 1. Aydın, A. Sağlığımız ve Omega-3 Yağ Asitleri. İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri. Sağlıkta ve Hastalıkta Beslenme Sempozyum Dizisi No: 41. Kasım 2004; s. 181-189. 2. Beslenme beyanları ve beyan koşulları. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/7.5.23281-Ek.docx. Son erişim tarihi: Ekim 2019.

Balık Yağı

Balık Yağı

Balıklar, özellikle de yağlı balıklar Omega-3 açısından zengin kaynaklardır.1 Omega-3, yağ insan vücudunda sentezlenmediği için dışarıdan zorunlu olarak alınması gereken bir yağ asididir.1 Bu yağ asitleri, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, tip 2 diyabet, ülseratif kolit, romatoid artrit, depresyon, çeşitli kanserler ve kronik obstrüktif akciğer hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinde etkilidir.1 Ayrıca 4-13 yaş grubundaki çocuklarda beynin normal gelişimi ile göz ve sinir sisteminin gelişimine de yardımcı olurlar.2

Referanslar: 1. Aydın, A. Sağlığımız ve Omega-3 Yağ Asitleri. İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri. Sağlıkta ve Hastalıkta Beslenme Sempozyum Dizisi No: 41. Kasım 2004; s. 181-189. 2. Beslenme beyanları ve beyan koşulları. http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/yonetmelik/7.5.23281-Ek.docx. Son erişim tarihi: Ekim 2019.  

Metilkobalamin

Metilkobalamin

Metilkobalamin, B12 vitamininin dokulardaki aktif şeklidir.1

Referans: 1. http://www.thd.org.tr/thdData/userfiles/file/b12.pdf. Son erişim tarihi: Ekim 2019.

Cilt onarımı

Cilt onarımı

Yaşlanma sürecinin yanı sıra, cildi kronik olarak olumsuz şekilde etkileyen etmenler; UV ışınları, ozon, sigara dumanı, kirlilikler, diğer doğal ve ve sentetik çevresel etkenler olarak sıralanabilir.1 Buna karşın yapılan araştırmalar, kollajenin yara iyileşmesine katkı sağladığı2 ve yüz kırışıklıklarının derinliğini azaltmaya yaradığını ortaya çıkarmıştır.3

Referanslar: 1. Yener G, et al. Kolajen biyosentezini aktive eden maddeler ve etki mekanizmaları. Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Cilt/vol.: 6 sayı/no: 1 : 3-13 2. Borumand M, et al. Effects of a nutritional supplement containing collagen peptides on skin elasticity, hydration and wrinkles. J Med Nutr Nutraceut 2015;4:47-53. 3. Song H, et al. Beneficial Effects of Collagen Hydrolysate: A Review on Recent Developments. Biomed J Sci & Tech Res (2017)1. 1-4.

2019693-EIP471-Dynavit23